ЯМР – ето до какви опасности води

Според съобщения в Индия човек е починал от апарат за ЯМР – ядрено-магнитен резонанс

Според агенция Франс-Прес, мъж на име, Р. Мару, е посетил роднина в болница в Мумбай. Той влязъл в стаята за ЯМР и машината е била изключена, но мощен магнит, която контролирал машината да работи  го е издърпа към нея. Според полицията в Мумбай, Мару може да е починал от вдишването на течен кислород от повредения цилиндър. Полицията също така съобщава, че двама служители в болницата са арестувани за причиняване на смърт поради небрежност.

За какво помага изследването ЯМР?

Изследването с ЯМР е достатъчно безопасно за човешките тъкани, но наличието на метал в близост до машините може да бъде фатално. Машината за ЯМР работи с големи магнити, за да създаде силни магнитни полета, 1000 пъти по-високи от стандартните магнити на хладилника. Тези мегамагнитни полета изравняват положително заредените протони в ядрата на водородни атоми в меките тъкани на тялото. В меките тъкани има много водородни атоми, защото меките тъкани са богати на Н2О. Кожата е около 64% ​​H2O, а белите дробове са 83%, според статия в Journal of Biological Chemistry.

ЯМР скенерите също използват радиовълни, за да изменят магнитното поле, което кара протоните да се променят. След изключване на полето протоните се връщат към нормалната си ориентация, като произвеждат радио сигнали, които MRI устройството може да измерва. Скоростта, с която протоните се връщат в нормално състояние, зависи от тъканта, така че радио сигналите създават образ, който разкрива състоянието на  мускулите, органите и други структури в тялото.

Това силно магнитно поле може да бъде опасно, когато машината е включена, ако в стаята има метал, тъй като магнитът ще издърпа всички метални предмети. Пациентите трябва да махнат всеки метал от телата си, преди да се подложат за сканиране. Ако човек има метални импланти, които не могат да бъдат премахнати (например повечето по-стари пейсмейкъри), не може да се прави ЯМР.

ЯМР – ето до какви опасности води

Понякога метални предмети, които попадат в стаята по време на сканирането, причиняват трагични аварии.

През 2014 г., техник в друга болница в Мумбай, също претърпява органно увреждане и вътрешно кървене при неправилно боравене с апарата. Миналата година производителят на машината – General Electric – плати обезщетение от 10 милиона рупии (около 157 000 щатски долара).

През 2001 г. 6-годишно момче на име Майкъл Коломбини почива в Уестчестър, Ню Йорк, след като се отлепя черепа му по време на ЯМР за изследване на доброкачествен тумор в мозъка. Семейството на болницата плаща на семейството на момчето 2,9 милиона долара през 2009 г., съобщават агенциите.

Най-честите наранявания от ЯМР обаче са изгарянията.

Когато метал остава вътре в тялото на пациента – или има татуировка, съдържаща метални пигменти, то магнитнотото поле, причинено от ядрено-магнитен резонанс, може да създаде електрически ток в метала, като това означава потенциално нагряване на меките тъкани около него.

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder