Топ-8 на храните срещу депресия

Всеки знае, че правилното хранене спасява от много болести – включително от пролетна депресия.

депресия

Здравословен живот и хранене – и имате шанс да се спасите от депресия!

Кои са храните в пролетното меню – онези, които няма да допуснат да ни връхлети депресия? Ето го рейтинговия списък на medikforum.ru : със сигурност в него има неща, които бихте похапвали с удоволствие!

1. Тъмнозелени листни зеленчуци:

от спанака през марулите до вкусното броколи, всички те съдържат голямо количество витамин В и фолати. Чрез тях подобряваме работата на мозъчните клетки и сме устойчиви срещу депресия. Недостигът на такива вещества усилва опасността от психично разстройство.

2. Бобови храни.

В зърната им има ингредиенти, повишаващи настроението – фолати, калций, мед, магнезий, желязо и цинк. Фолатите са защита срещу хомоцистеин – компонент, който разрушава паметта. В бобовите храни има и антиоксиданти като сапонини и фитостероли, които пазят от рак. Категорично помагат срещу депресия.

3. Пшенични зародиши.

Половин чаша пшенични зародиши осигуряват напълно дневната ни потребност от фолиева киселина, 50% от нормата магнезий, цинк и витамин Е. Въпросният витамин намалява риска да се разболеете от болестта на Алцхаймер, да не говорим за възможна депресия.

4. Ягоди.

Богати са на витамин С, В, антиоксиданти като флавоноиди и ресвератрол, както и 40 антоцианини. Допър помощник в хранителния комплекс срещу депресия.

5. Сьомга.

Богата на белтъчини, витамин С, калий и антиоксиданта астаксантин. Влизащите в състава на сьомгата мастни киселини Омега-3 ефективно повишават настроението, правят ума по-пъргав, слагат бариера срещу възможна депресия.

6.Диня.

Отлична храна за подобряване на физическото и психическото здраве. В дините има повече ликопин, отколкото в доматите, като в същото време напълно отсъстват холестеринът и солта. Надежден компонент в предотвратяването на депресия.

7 .Цитрусови.

Витамин С е важен източник на енергия – помага да се абсорбира желязото и да се поддържа нормално ниво на червените кръвни телца. Именно те пренасят кислород по цялото тяло, включително до мозъка. Това е важно при лечението на депресия.

8. Моркови.

Дори най-малкото морковче може да ни осигури пет от всекидневно необходимите ни дози бета каротин – антиоксидант, предпазващ мозъка от дегенеративни изменения и депресия.

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder