Ниски нива на тромбоцити – най-добрите продукти, които увеличават броя им – част 1

Ниски нива на тромбоцити – кои са най-добрите продукти, които увеличават броя им?

Въпреки че само лекар може да предпише подходящо лечение при ниски нива на тромбоцити, то има продукти, които ще помогнат да увеличите броя им
Функцията на тромбоцитите – малки клетки, които циркулират през кръвта – е да съсирват кръвта, за да се лекуват раните и да се предотврати кървенето.

Тромбоцитите се произвеждат в човешкия костен мозък и се използват за възстановяване на увредените кръвоносни съдове. Това помага да се избегне сериозната загуба на кръв, когато се раняваме.
Що се отнася до самите тромбоцити, тези клетки отделят химични вещества, които привличат други тромбоцити до мястото на нараняването. Благодарение на това се образува специален тромб, който предотвратява кървенето.

Тромбоцитите са от основно значение при спирането и предотвратяването на кървенето. Следователно, можем спокойно да кажем, че тяхното присъствие в кръвта на човек е от жизненоважно значение за неговото тяло.

Проблемът е, че понякога се нарушава производството на тромбоцити и тялото ни започва да произвежда по-малко или повече от тези клетки.
Това води до редица хронични кръвни заболявания, които значително увеличават риска от кръвоизлив.

Ниски нива на тромбоцити

За да се избегнат сериозни усложнения и рискове за човешкия живот, такива заболявания изискват професионален медицински анализ и лечение.

В допълнение, такива пациенти могат да включат в диетата си продукти, които да регулират нивото на тромбоцитите в кръвта.

В днешната ни статия ще ви разкажем на кои продукти трябва да обърнете внимание в този случай.

1. Тиква

Подобно на тиквата и тиквените семки, съдържат необходимите за образуването на тромбоцити, аминокиселини и витамини.

Редовната консумация на тиква подобрява усвояването на протеини и витамин А – хранителните вещества, участващи в образуването на тези кръвни клетки.

В допълнение, полезните антиоксиданти, съдържащи се в тиквата, неутрализират отрицателните ефекти на токсините и свободните радикали.

2. Цитрусови плодове

Използват се в умерени количества, като могат да помогнат на кръвта ни. Факт е, че тези плодове съдържат голямо количество витамин С, което стимулира производството на тромбоцити.

Също така витамин C укрепва нашата имунна система и увеличава производството на антитела, което намалява риска от евентуално увреждане на тромбоцитите.

3. Цариградско грозде

Що се отнася до цариградското грозде, тези плодове също са полезни за нашата кръв и имунитет.

В цариградското грозде се съдържат витамини С и А, участващи в образуването на тромбоцити, които предпазват тялото ни от кървене.

Трябва да се отбележи, че освен това цариградското грозде съдържа голям брой антиоксиданти, които намаляват ефектите на оксидативния стрес. Благодарение на цариградското грозде ние сме с намален риск от развитие на хронични заболявания, причинени от намаляване на производството на тромбоцити.

Следва 2 част.

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder