Може ли да пипнеш дерматит от мобилен телефон

Вгледайте се в мобилния си телефон, ако се чудите защо бузата и шията ви са зачервени, сърбят и отичат по странен начин. Датски и американски учени твърдят, че става дума за “телефонен” дерматит – обяснението е алергична реакция към метални части в мобилния ви телефон.

Мобилните телефони отдавна са подозирани за различни здравословни проблеми, които може би причиняват, коментират от medikforum.ru. Говори се например за лъчения, които водят до образуване на мозъчни тумори.

От прекалено честото говорене със залепнал за ухото телефон се разваля стойката и гръбнакът се изкривява. Сега е разкрит нов грях на мобилните телефони – алергия, причиняваща дерматит.

Смесен екип от датски и американски учени все пак е установил, че съдържащите се в телефонното тяло компоненти от никел, хром и кобалт твърде често наистина причиняват дерматит. Анализирани са 37 случая на контактен дерматит със сърбеж, обриви и отоци.

В най-тежките случаи на дерматит дори се стигало до образуване на мехури, които се пукали, а мястото страдало от дълго зарастваща повърхностна рана.

Точното проучване установило, че половината тествани телефони BlackBerry, 75% на Samsung и 70% – на Motorolа, съдържат никел или кобалт. В същото време нито един апарат от Apple iPhone или Nokia няма в състава си подобни метали – нямало и регистрирани случаи на дерматит у притежателите им.

При повечето жертви на “телефонния” дерматит обривите били по лицето и шията, но при някои раздразнението се проявявало по ръцете или бедрата. Една млада жена се оплакала от тежък оток на гърдите – и тук случаят се оказал дерматит, причинен от телефона. Собственичката имала навик да го носи в сутиена си.

дерматит

30 минути непрекъснат разговор може да ви причини дерматит

Повечето жертви на алергичен дерматит съобщавали за поява на симптомите, след като са говорили без прекъсване по мобилния си телефон в продължение на 30 и повече минути. В обобщението на своето изследване авторите правят специално обръщение към колегите си-алерголози.

Те ги съветват да събират информация за възможните причинители на изследвания дерматит, като включват и мобилните телефони в списъка на “виновните”. Ясно е, че по този начин по-лесно ще бъде съставена и конкретната програма за лечение на иначе необяснимия дерматит.

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder