Мащерка: всички болести, които лекуваме с билката (РЕЦЕПТИ!)

Мащерка – как да разпознаем чудесното растение “бабина душица”. На какво се дължат лечебните й свойства, какво съдържа. Как да приготвяме цяр с мащерка – правила и предупреждения. Мащерка за бременни и кърмачки; за деца. Мащерка в козметиката; в кухнята. Готови продукти с мащерка. Как да си я отгледаме на балкона. Има ли странични ефекти и противопоказания

Мащерка – това уникално растение истински впечатлява с приятния си аромат и обилен цъфтеж. Прилича на малко храстче, което се разстила като килим по земята и насища въздуха с вълшебни флуиди. Градинарите ценят растението като непретенциозен и ефектен вариант за украса на цветните лехи; то вирее чудесно върху каменисти почви и често ще видите рояци пчели да летят над ароматните му клонки. След този леко старомоден апотеоз на мащерката трябва да си дойдем на темата: чудесната мащерка е не само устойчиво и красиво растение, но и много полезно. И на първо място сме длъжни да говорим за лечебните качества на билката.

Растението мащерка като билка, бабина душица

Мащерка – това е лечебно растение, билка с тънки разклонени стебла, което прилича на миниатюрно храстче. Развива се хоризонтално – “пълзи” и покриза терена с гъст ароматен килим, чиято дебелина е 5 до 35 см. Листата на растението са дребнички, овални и с плътен зелен цвят. Цъфти в розово-лилаво, също с дребни цветчета, събрани в красиви снопчета. От юни до август цъфтежът е непрекъснат и интензивен.

Има различни разновидности на мащерката; всяка от тях има своя специфика – могат да се различат по външен вид и по състав, но всички те са целебни и вършат работа в народната медицина. Мащерка може да си намерите в диво състояние както по каменисти склонове, така и по слънчеви полянки между дърветата в гората.

Суровина за приготвянето на различни лечебни запарки, тинктури и мазила е надземната част. Добре развитото храстче се реже по време на цъфтеж и се суши на сянка. След това от изсушената маса се получават необходимите за съответния проблем церове. В кулинарията се използва както суха, така и прясна мащерка.

Как да я познаем? Къде расте. Кога цъфти?

Вече споменахме, че ще разпознаем нашата мащерка но специфичния аромат и по дребните листа и цветчета. Всичко това заедно прави билката неповторима и лесно се различава от други ароматни растения.
Различни сортове мащерка са широко разпространени в обширни територии на Европа и Азия. Известно е, че растението е непретенциозно, но най-добре се чувства върху леки, песъчливи почви, в слънчеви гори и открити пространства от ливаден тип. Цъфтежът е летен, първите съцветия се разтварят през юни и приключват в август. В ранна есен всяка цветна чашка отглежда по четири семенца.

Съдържание: Тимол, желязо

Лечебните свойства на коментираната мащерка се дължат на съчетанието от целебни фактори в състава й, и основно на високото съдържание на тимол. Тимол – това е ароматна органична молекула от типа на фенолите. Този компонент по природа е вещество със слаба токсичност. Може да окаже загряващо и раздразващо въздействие върху лигавиците, но същевременно е истински убиец за патогенните микроорганизми в човешкото тяло. Освен това тимолът стимулира очистването на дихателните пътища и бронхите при простуда, възпаления и поява на храчки и секрети. Ефективен е като обезболяващо, спазмолитично и пикочогонно средство.

мащерка

Лековитата мащерка се отличава с високо съдържание на целебния тимол

Тимолът е половината от обема на мащерковото етерично масло; самото то представлява половин процент от състава на билковата листна маса. В състава на растението трябва да споменем на всяка цена присъствието на дъбилни вещества, флавоноиди, минерални соли, витамини и мастни киселини.

 • В 100 г свежа билкова маса от мащерка има 5.5 г протеини, 1.7 г мазнини, 24.5 г въглехидрати, 15 г фибри; останалото е вода. Важни са и минералите – 610 мг калий, 400 мг калций, 160 мг магнезий, 17 мг желязо, 1.7 мг манган, а освен това малко мед, цинк, селен и барий. Балансираното съчетание от калий, желязо и магнезий например е причината с мащерка да се лекуват немалко заболявания на кръвоносната система, както и да се провежда успешна профилактика за съхраняването й в добра кондиция. Трябва да споменем и набора от важни за здравето витамини, сред които впечатлява съдържанието на витамини А и С, както и на бета-каротин и В-витамини 2 и 6.
Сортове. Градинска, дива (горска). Лимонова

Мащерката е представител на т.н. Устоцветни; познати са около 350 сорта или разновидности. В природата обикновено намираме дивата или горска мащерка, но говорим и за планинска.

Горската мащерка – Thymus serpyllum, бабина душица, овчарски босилек, прави неголеми туфи с височина десетина см (framar.bg). Стеблата са тънки и жилави, кафеникави до сиво зелени; дребните листчета са зелени, с леко мъхеста долна повърхност близо до корена. Цъфти интензивно от май до края на юли. Ще я срещнем край пътища, в ливади, по горски поляни. Популярна е сред професионални билкари и любители като основна съставка на чай; помага при кашлица и стомашно-чревни неразположения. Разновидност е планинската мащерка, чиято листна маса е по-оскъдна и често развива единични стебла вместо храстовидна форма. Периодът й на цъфтеж е по-кратък, обикновено юни-юли.

Градинската мащерка Thymus vulgaris е разновидност, сдилно разпространена в Средиземноморието. Развива богата съвкупност от стебла и клонки в храст, който може да достигне височина до 40 см. Често се отглежда в градините като декоративно растение, но паралелно се използва и като подправка в кулинарията и за домашно лечение. Цъфтежът е от юни до началото на септември. Силно ароматна, съдържанието на етерично масло в листната маса може да достигне до 1.2%.

Лимоновата мащерка – Thymus citriodorus, е култивиран хибрид от Южна Франция. Топлолюбиво храстче с височина до 20 см, изисква опазване от температури под нулата, мръзне. Отличава се от останалите видове по специфичното обагряне на листата в бледо и по-тъмно зелено. Ароматът на лимоновата мащерка е специфично съчетание с цитрусови компоненти. Използва се предимно като подправка в кулинарията и за приготвяне на чай. Чудесна за декорация.

Ползи и лечебни свойства

Отварите и настойките с мащерка имат противовъзпалително, противомикробно, укрепващо и успокоително действие. Прилагат се при различни възпалителни заболявания на дихателната система, ставите, при болести на храносмилателния тракт, нервната система, кожни заболявания и други патологични състояния.
Споменахме, че особено важно значение има наличието в състава на билката на компонента тимолол. Тимололът не просто унищожава патогените, попаднали в човешкия организъм. Той блокира растежа и размножаването на чревни паразити, патогенни гъбички и други микроорганизми.

мащерка

Мащерка берем при цъфтежа на билката

Освен тимолола антибактериални и противовъзпалителни свойства имат дъбилните вещества, органичните киселини и веществото карвакрол. Високото им съдържание в етеричното масло от мащерка обяснява успешното му прилагане в лечението на кожни заболявания, както и на инфекции на различни органи.
Няколко думи за още една група съставки в полезната маса от мащерка: става дума за флавоноидите. Това са мощни природни антиоксиданти, които помагат на организма да се справи с негативните въздействия на външната среда. Същевременно те активират апоптозата – това е важен процес, при който организмът унищожава старите или изменени клетки. Така се забавят процесите на стареене и се възпира развитието на онкологични заболявания.

Основни рецепти: Чай от мащерка

Чаят от мащерка може да помогне при немалко състояния на дискомфорт, както и да съдейства за по-бързото излекуване при определени заболявания. Да не забравяме, че стръкове мащерка са част от най-обичаните билкови “букети”, които през зимата са чудесна профилактика срещу простуда и грип. Но ето как да си приготвим лечебен чай от мащерка при следните здравословни проблеми:

 • При заболявания на дихателната система: Чаена лъжичка суха мащерка заливаме с чаша вряла вода и оставяме да се запари за десетина минути. Прецеждаме. Пие се по половин чаша три пъти дневно в продължение на 3-5 дни. Напитката трябва да е със стайна температура. Със същия чай могат да се правят и гаргари, само че тогава течността трябва да се затопли до 36-38 градуса. Ако лекуваме болно гърло или кашлица с инхалации, в горещата вода за ароматна пара можем да сипваме по една супена лъжица суха мащерка.
 • При болести на сърдечно-съдовата система: Две чаени лъжички суха мащерка заливаме с 200 мл вряла вода. Запарваме 10-15 минути и прецеждаме. Пие се по 1/3 чаша три пъти дневно.

Народната медицина практикува универсална рецепта за приготвяне на чай от мащерка. Цялата работа е в това да залееш една супена лъжица от сухата билка с чаша вряла вода и да я оставиш да се запарва под капак два часа. След това се прецежда и се приема три пъти дневно по 4 супени лъжици. Може да се взема натурално или да се смесва с чай от други билки. Този универсален чай помага еднакво при кашлица и при болки в стомаха.

мащерка

Чай от мащерка пием за лечение и за тонус

Като приятен и полезен тоник чай от мащерка може да се пие в смес с лайка, мента, глог, коприва, градински чай – комбинациите са според вкуса. Такъв билков чай чудесно се комбинира с пчелен мед.

Масло от мащерка. Със зехтин, мехлем

Маслото от мащерка се използва в парфюмерията и козметологията, в козметичната промишленост. Добавя се в тоалетни води и одеколони, лосиони и дезодоранти, в сапуни и шампоани, в козметика за лице и ръце, за поддържане на косата, в пастите за зъби и вода за уста, в сиропи против кашлица.

Този продукт има противовъзпалително и бактерицидно действие, добре обезболява. Активира кръвообращението, нормализира работата на храносмилателния тракт, балансира месечния цикъл и подсилва имунната система. С помощта на масло от мащерка може да се неутрализира усещането за умора и потиснатост, да се подобри либидото. Ефективно е при артрит и подагра, при отоци и в програми за редукция на теглото. Използват го и при прочистването на чревния тракт от глисти.

Готово масло от мащерка може да се купи от аптеките или в магазините за здравословни продукти. Добре е да се прилага като компонент за релакс с успокояваща вана, при инхалации и масажи. Масло от мащерка или по-точно маслен извлек може да се приготви и вкъщи, ето как:

 • 15 г суха мащерка се счуква на прах и се залива със 100 мл студено пресован зехтин в бутилка или бурканче от тъмно стъкло. Прибира се на хладно и тъмно за две седмици, като всеки ден съдът се разклаща. След това се прецежда; използва се за разтривки при артрит и подагра. Вътрешно се приема при стомашни проблеми – дозата е 5 капки вътрешно, три пъти дневно.

Със суха мащерка може да се приготви и домашен мехлем, който помага при суха кожа, акне, рани и раздразнения. Изсушената и натрошена билка се залива с гореща вода – около две супени лъжици на чаша вода. След 15 минути се прецежда; взема се само омекналата билкова маса. Междувременно размекваме на водна баня 200 г бяла свинска мас и 50 г краве масло. Прибавяме омекналата мащерка и бъркаме в продължение на 10-15 минути. Отдръпваме от огъня и още топла прецеждаме през марля маслената смес. Съхраняваме така получения билков мехлем в стъклено бурканче, в хладилника. Мехлемът се полага вечер върху проблемния участък на кожата. Половин час след апликацията почистваме количеството, което не е поето, с мек памучен тампон (lekuva.net).

Сироп от мащерка

Най-често свързваме мащерката с полезните сиропи против кашлица. Могат да се купят готови от аптеката, но могат и да се приготвят у дома с дива мащерка, която сме си набрали сами през ваканцията. Ето как:

 • Набраната цъфтяща мащерка се почиства от чужди тела, изплаква се и се подсушава. Редим в стъклен буркан ред билка, ред захар, докато напълним буркана. Притискаме сместа с чинийка или чаша и оставяме да престои на слънце две седмици. Наливаме малко вода, за да изплакнем озахарената листна маса, и прецеждаме. Варим течността на водна баня, на тих огън, докато видимо започне да се сгъстява. Нашият сироп е готов: от него се приема 3-4 пъти дневно по една супена лъжица (bulgarherbs.bg).
Тинктура от мащерка, екстракт. В ракия

Билкова тинктура или спиртен извлек от мащерка също може да се купи готов, но и да се приготви вкъщи без особени затруднения. Прилага се външно за разтривки при артритни и ревматични болки, или се приема вътрешно при кашлица, за отхрачване. Вижте няколко варианта за приготвяне на тинктура с водка или ракия; може да се направи и с вино.

 • 30 грама суха натрошена мащерка заливаме в буркан със 150 мл спирт, водка или ракия. Затваряме буркана и оставяме да престои на стайна температура десетина дни. Прецеждаме. Приема се три пъти дневно – по 15 капки, след хранене. Същият извлек върши работа и като средство за разтривки при болезнени стави.
 • Заливаме три супени лъжици от билката със 100 мл водка в бутилка или буркан. Оставяме на тъмно за три седмици, след което прецеждаме. Към прецедената течност прибавяме и изцеденото от накиснатата мащерка. Този извлек е добър за външно приложение, става за разтриване при болки в кръста и ревматични пристъпи.
 • Сто грама суха мащерка накисваме в един литър сухо бяло вино. Оставяме да кисне една седмица, като всеки ден раздрусваме бутилката. Накрая цялата смес трябва да се кипне, след което съдът се похлупва, завива се с голяма хавлиена кърпа и се оставя да престои 6 часа. Прецеждаме. От получения винен извлек се пие 2-3 пъти дневно преди хранене по 30 мл. Този цяр укрепва имунната система и забавя стареенето; удължава живота, лекува простуди, успокоява стомашни спазми, лекува главоболие, подобрява функциите на жлъчката, облекчава състоянията с раздразнителност, помага при безсъние.

При настинка, за гърло: Сироп или чай

При настинка, ако ви заболи гърлото или започва да ви мъчи кашлица, опитайте с някоя от споделените по-горе рецепти. Помагат чаят и домашният сироп – сиропът може да се свари по описаната технология и с бяло вино вместо с вода.

Със сигурност ще има полза и от приема на спиртна настойка от мащерка, приготвена по следния начин:

 • 30 г суха мащерка заливаме с две чаши водка; оставяме на тъмно и хладно за две седмици. След това прецеждаме и съхраняваме в чиста стъклена бутилка в хладилника. Лечебният ефект на тази течност е траен, затова можем да разчитаме дълго време на домашния цяр при проблеми на дихателните пътища. Вземат се по 15 капки от извлека в супена лъжица вода, три пъти дневно. Лечебният курс дава ефект в рамките на една до три седмици.
С живовляк за отхрачване

В някои случаи на простуда е добре да се доверим на уникалната мащерка, за да подпомогнем отхрачването и прочистването на гърлото и дихателните пътища. Върши работа запарката от мащерка и живовляк. Достатъчни са по една супена лъжица от двете билки, които смесваме и заливаме с половин литър вряла вода. Оставяме под капак докато изстине и прецеждаме. Пием 3-4 пъти дневно по 100 мл преди хранене. От lekuva.net препоръчват в тази терапия да се включи и прием на сок от лук с мед – три пъти дневно по една чаена лъжичка.

Против бронхит или грип с риган

Ако простудата е “слязла” надолу по дихателните пътища и проблемът не е само в зачервеното гърло, но сте развили и бронхит – едно чудесно средство е чаят от мащерка и риган. Двете билки много си приличат външно, имат и сходни аромати. Най-интересното е, че и в двете има високо съдържание на коментирания компонент тимол. Именно той помага за неутрализиране на инфекцията, противодейства на възпалителния процес по лигавиците и облекчава дишането и преглъщането. Чаят се приготвя за всеки прием, като смесваме по една чаена лъжичка мащерка и риган. Заливаме с чаша вряла вода и щом кипне – отдръпваме от огъня. След 10 минути прецеждаме и пием на глътки. Това трябва да се прави три пъти на ден, преди хранене. Помага веднага за по-лесно отхрачване (framar.bg).

С лайка при кашлица

Един от героите на Киплинг изрича сентенция, над която човек може сериозно да се замисли. Според неговата максима чаят с мащерка може да лекува всичко, освен строшен врат и разбито сърце. Да му повярваме! В този смисъл комбинацията на мащерка с лайка би следвало да е продукт с двойна сила – като знаем какви са ефектите на лайковия чай. Лайка+мащерка при кашлица – ето вариант за успешно лечение при простуда!

В домашни условия комбинацията от двете билки може да се използва за приготвяне на лечебен чай, като приготвяме суха смес 1:1 и запарваме по вече описания начин. Достатъчна е една чаена лъжичка с връх от двете билки, които заливаме с вряла вода и запарваме под капак за десетина минути. Пие се по половин чаша, три пъти дневно преди хранене, за около седмица. Лечебният ефект се усилва, ако добавим и малко мед.

 • Комбинацията от мащерка и лайка, в съчетание с прополис, е основа на лечебни пастили, които могат да се купят от аптеката при болно гърло и кашлица.

При деца и за бебе

Официално медицината не препоръчва мащерката за деца под тригодишна възраст, но на практика тя влиза като компонент в различни смеси за чай и сироп и се използва при настинки с кашлица. Слаба отвара в малки дози може да се дава на бебета след 6-месечна възраст, но само след консултация с лекар. След година и половина-две мащерката се прилага като субстрат за инхалации или за успокояващи вани. Най-често към мащерката поглеждат родителите, които искат да помогнат на детето си при кашлица, нервно напрежение, неспокоен сън, за общо подобряване на имунитета или при кожни проблеми.

Готовите продукти: с тях най-малко рискувате в случаите, когато детето има нужда от подкрепа и искате да му я дадете чрез силата на лековитата мащерка. Готовият сироп против кашлица хустагил например може да се дава след едногодишна възраст.

Мащерка при бременност и кърмене

Не се препоръчва прием на продукти с мащерка при бременност, особено през първия триместър. Отварата от тази иначе полезна билка активира тонуса на матката, което може да причини спонтанен аборт или преждевременно раждане. Освен това се счита, че компоненти от активния състав на растението въздействат негативно върху правилното оформяне и развитие на плода.

В същото време немалко специалисти са на мнение, че при кърмене чаят с мащерка е не само допустим, но дори и препоръчителен. Той съдейства за подобряване на лактацията и цялостно за качеството на кърмата. Познавачите на билковото лечение все пак отбелязват, че не е препоръчително интензивната употреба на продукти с мащерка да трае повече от две седмици без прекъсване. Предупреждението е свързано с потенциалния риск от натрупване в организма на съставки, които могат да предизвикат алергична реакция за майката или за кърмачето.

Какво лекува? Още рецепти

Настойки и отвари с мащерка – с различна концентрация на билковата съставка, се използват за пиене и гаргара, за инхалации, за лечебни вани и компреси, за приготвяне на тинктури и мехлеми. Вижте няколко примера за разнопосочното и ефективно лечение с мащерка:

 • Супена лъжица от билката се запарва за 15 минути с чаша вряла вода, под капак. Прецежда се; помага за жабурене и гаргара при ангина, фарингит, стоматологични проблеми, афти по лигавицата в устната кухина.
 • При ишиас, неврит и радикулит: Две супени лъжици мащерка суха заливаме с чаша вряла вода. След три часа прецеждаме и пием три пъти дневно по една супена лъжица.
 • При мигрена и главоболие: Супена лъжица мащерка заливаме с чаша вряла вода. След половин час прецеждаме и изпиваме в рамките на деня на 3-4 приема.
 • При бронхит: Супена лъжица от билката заливаме в термос с чаша вряла вода. След два часа прецеждаме и сипваме обратно в термоса. Приема се четири пъти дневно по една супена лъжица.
 • Настойка при цистит и холецистит: Супена лъжица суха мащерка заливаме с чаша вряла вода. След половин час прецеждаме, пие се 3-4 пъти дневно по четвърт чаша преди хранене.
 • При ревматизъм: 50 г суха билка заливаме с литър вряла вода и оставяме под капак за два часа. Прецеждаме и прибавяме в приготвената топла вана, където трябва да останем двадесетина минути. Такава вана може да се взема през ден, два часа преди сън.
 • При еректилна дисфункция: Две супени лъжици мащерка заливаме с половин литър вряла вода. След два часа прецеждаме; пие се два пъти дневно преди хранене, по половин чаша.
Мащерка против алкохолизъм, за черен дроб

Мащерката е добро средство за преодоляване на тягата към алкохола. Трябва обаче да се отбележи, че за сигурен и бърз резултат трябва да се започне билколечение още в ранната фаза на зависимостта. Приемът на отварата от мащерка причинява рефлекс за гадене и повръщане всеки път, когато потребителят приеме алкохол.

 • Лечебният продукт се приготвя от 15 г мащерка и 200 мл вода. Сместа се вари на водна баня, на тих огън 15 минути, след което се долива чаша вряла вода. Всеки ден от тази отвара трябва да се приемат по 60-8- грама, заедно с малка чашка ракия или водка. Достатъчно е дори само да се жабури човек с една глътка концентрат. Комбинацията предизвиква гадене и пристъпи на повръщане. Всеки път, когато зависимият посегне към алкохола, този рефлекс ще се възпроизвежда. Разбира се – за изработването му е необходимо отварата да се приема поне седмица-две. Този тип лечение е полезно за черния дроб, тъй като се ликвидира постоянното негативно въздействие на алкохола върху клетките му.
В козметиката. Тинктура при акне и за лице

Мащерката помага за поддържането на здрава и сияйна кожа, затова присъства като активна съставка в много лосиони и кремове. Съставка е и в билкови лечебни продукти, препоръчвани при обриви и раздразнения. Запарки и отвари, които си приготвяме вкъщи, забавят клетъчното стареене на епидермиса, ускоряват регенерацията на тъканите. Компреси и вани с отвара от мащерка са ефективни при лечението на екземи, дерматити, на псориазис, акне и гнойни пъпки.

 • Универсално средство за поддържането на мазна кожа, при разширени пори, възпалени точки и акне, е лосионът от мащерка. Приготвя се от две супени лъжици билка, които заливаме с чаша вряла вода и оставяме да постои 15 минути. Прецеждаме. В тази запарка можем да добавим също лайка, невен, коприва. Обтриваме лицето с тампон, потопен в отварата, 2-3 пъти дневно и оставяме да засъхне. Вечерта изплакваме лицето с остатъка, разреден с хладка вода. Лосионът се приготвя пресен всеки ден.

При акне с по-изразено въздействие е тинктурата от мащерка. Научни изследвания са доказали, че продуктите от мащерка са особено действени при патогените Propionibacterium, които се считат за главни причинители на акне и гнойни обриви по лицето. Билковият продукт с мащерка има по-добър ефект в сравнение с множество готови продукти, съдържащи компонента бенозил пероксид. В същото време мащерката няма страничните ефекти, които смущават при немалко синтетични медикаменти, като парене и сърбеж, зачервяване и лющене на кожата.

 • Спиртен извлек (тинктура) за външно приложение при акне можем да си направим вкъщи с няколко клонки прясна билка. Поставяме я в буркан и заливаме с водка или ракия, така че да се покрие. Затваряме плътно съда и оставяме да престои две седмици. Прецеждаме; в тинктурата мокрим тампони, с които обработваме проблемните участъци с акне. В зависимост от поносимостта повтаряме процедурата през ден или 2-3 пъти седмично, само веднъж на ден (framar.bg).
При анемия

Широко известно e, че мащерката е истинска съкровищница от лесно усвоимо желязо и затова е особено полезна при лечението на анемия. Дефицитът на желязо е опасен по време на бременност и месечен цикъл, както и при инциденти с масирана кръвозагуба. Анемията е нещо опасно както за децата, така и за възрастните. Ако не се вземат навреме мерки за преодоляването на един железен дефицит, има опасност от увреждания на сърцето, мозъка, кръвоносните съдове и други вътрешни органи.

Счита се, че всички форми за усвояване на полезните компоненти в мащерката работят за доброто кръвотворене в организма. Освен обичайните билкови чайове, мащерката може да се приема с много от ястията, където е добавена като подправка. Помага най-осезаемо етеричното масло от мащерка. С готово масло могат да се правят инхалации: при тях се оптимизира кръвообращението и се насърчава продукцията на нови червени кръвни клетки. Срещу анемията се въздейства и трансдермално – като използваме описания по-горе домашен маслен извлек като субстанция за масаж на тялото. Ако такъв масаж правите с купено етерично масло, достатъчни са 6-7 капки на 10 мл базово масло, бадемово или зехтин.

 • За вътрешен прием на етерично масло от мащерка се препоръчва следната рецепта: 4-5 капки масло се разбъркват в 50 г мед или краве масло. От тази смес се взема половин чаена лъжичка два пъти дневно – сутрин и вечер, като веднага след това се изпива чаша чай или сок (bilki.bg).
Отвара за бъбреци

Отделителната система, а свързано с нея – и репродуктивната, има водеща роля в извеждането от организма на метаболитните разпадни продукти от обмяната. В бъбреците става филтрирането на кръвта и очистването й от функционалните шлаки след многостранната клетъчна дейност. В резултат от работата на тази система се формира урината, съдържаща ненужни за организма вещества. Половата система, която е неотделима от отделителната, има специални функции, но също е засегната от процесите на органично очистване.

 • Терапията при заболявания на пикочно-половата система с помощта на мащерка е по-актуална при мъжете. Мащерката въздейства положително върху лигавиците на споменатите органи и ги очиства, противодейства на инфекции и възпаления, прави ги невъзприемчиви към различни патогени. Това има значение и за разрешаването на много проблеми в мъжката полова сфера. Противовъзпалителните въздействия на билковите препарати блокират възпалителните процеси, а това помага за възстановяването на потентността.

При проблеми помагат всички форми за използването на мащерка: пиене на билков чай, прием на масло по описаната по-горе рецепта, вани и компреси с отвара от мащерка. Могат да се правят и промивки в интимната зона, като се приготвя запарка от една чаена лъжичка билка с 200 мл вряла вода. След 15 минути прецеждаме. Такава отвара може да се използва за вагинални промивки при жените.

 • За бъбреците е полезен режимът с прием на чай от мащерка: стандартните филтър-пакетчета, запарени по едно на чаша вода за пет минути, два-три пъти дневно, след консултация с лекар.

Тук специалистите предупреждават да не се злоупотребява с билката, тъй като наличието на етерични смоли в растителния продукт може да окаже негативно въздействие върху бъбреците. Затова на лицата със заболявания на бъбреците и черния дроб се препоръчва консултация с фитотерапевт, преди да предприемат профилактика или лечение с продукти от мащерка. Ако все пак подобен план бъде одобрен, трябва да се спазват стриктно ограниченията за количество, концентрация на запарките и продължителност на приема.

При гангрена

Народната медицина препоръчва ароматната мащерка като сигурно средство за предотвратяване на тежки състояния с гангрена. Вече сме наясно с това, че етеричното масло в растението има свойството да предпазва тъканите от въздействието на патогени – бактерии, вируси и гъбички. Мащерката е ефективна и срещу най-упоритите микроби, които причиняват смъртоносните инфекции, прехождащи в гангрена.

Известни са съветите на наши билкари за лечение на гангрена с мащерка, като се разчита на билката с вътрешен прием и компреси върху засегнатия крайник. Препоръчват се 3-4 чаши чай от мащерка и налагане на некротичната тъкан два пъти дневно с билката. Компресите могат да се направят както от прясна, така и от сушена мащерка. За компреса с прясна мащерка едно снопче се счуква и се полага върху засегнатото място, след което се бинтова и се държи така един час. Процедурата се изпълнява сутрин и вечер. Ако  нямате прясна билка, трябва да сварите за пет минути три супени лъжици мащерка от аптеката с чаша вода. Като изстине сварената маса се полага върху марля и се бинтова за час (bgbilka.com).

Отвара при гастрит или язва

Мащерката е една от обичайните съставки при различни билкови смеси, от които се правят отвари срещу киселини, язва и гастрит. Разчита се на противовъзпалителното и спазмолитично действие на билката; в съчетание с други полезни натурални съставки можем да се спасим от стомашни неразположения, болки и разстройство, да успокоим възпалената и раздразнена стомашна лигавица и да се предпазим от язва.

За профилактика се препоръчва чаят на “Цяр” от 10 билки, в който освен мащерка има жълт кантарион, мента, живовлек, резене, слез, лайка, сладък корен, бял равнец и сена. Мащерката присъства активно в тази комбинация със съдържанието си от танин, флавоноиди и етерично масло.

Ето още няколко варианта за лечение на язва и гастрит с отвари от мащерка (по bgbilka.com):

 • Смесваме равни количества суха мащерка и жълт кантарион. Две супени лъжици от сместа заливаме с 300 г вряла вода и оставяме да изстине под капак. Прецеждаме и разделяме на три равни дози; всяка от тях се изпива десетина минути преди хранене.
 • В 300 г вряща вода сипваме по една кафена лъжичка мащерка, невен и чер оман. Отдръпваме от огъня и след десетина минути прецеждаме. Както и горната отвара – пием три пъти дневно преди хранене, всеки път по 1/3 от общото количество.
 • Накисваме 100 г суха мащерка в литър сухо  бяло вино. След пет дни прецеждаме; пие се от билковото вино два пъти дневно по стотина мл преди ядене.
При гъбички – масло или тинктура

Масленият или спиртен извлек от мащерка (тинктура) върши чудесна работа при лечението на гъбички. Има различни варианти на терапиите в зависимост от това за каква точно инфекция става дума. Ако например трябва да се лекува кандидоза по лигавицата на устната кухина, трябва да се препоръча жабурене с половин чаша вода, в която отмерваме 10 капки масло от мащерка.

Честа практика е при вагинални гъбички да се провежда терапия с отвара от смрадлика; ефектът на тетрата се подсилва, като в приготвената смрадликова отвара добавим няколко капки тинктура или масло от мащерка.

Разреден спиртен разтвор на мащерковата тинктура може да се използва за обработка на кожни зони, засегнати от гъбички. Има и сполучливи опити за лечение на гъбички по ноктите с етерично масло от мащерка или смес – мащерка и лавандула. Болният нокът се обработва с лавандулов спирт, след което се прави компресче от памук с маслен извлек от мащерка (домашно приготвеният вариант с билката и зехтин).

_____________________________________________________________

Следва

Източници:

http://domadoktor.ru/201-chabrec-ili-timyan-polzuchiy.html

http://polzaili.ru/poleznye-lechebnye-svojstva-i-protivopokazaniya-chabreca-recepty-otzyvy/

http://onwomen.ru/chabrec.html#i-4

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder