Кървава луна – 31 януари е ден с изненада

Кървава луна се появява, когато земният спътник премине във фазата на лунно затъмнение

Въпреки че феноменът няма особена астрономическа значимост, гледката в небето е НЕВЕРОЯТНА – обикновената луна става червена или тухлено-кафява.

И кървава Луна ще се появи на 31 януари, което може да се види в Северна Америка, Австралия, Тихия океан и Азия. Учените казват, че се комбнират 3 явления, което не се се случвало от 150 години.

Кога е следващото лунно затъмнение?

Последното лунно затъмнение (частично затъмнение) беше на 7 август 2017 г. НАСА е изготвила списък на всички лунни затъмнения до 2100 г. и тук има няколко събития, които ни очакват:
31 януари 2018: пълно затъмнение. Ще се види в Азия, Австралия, Тихия океан, на запад от Северна Америка.
27 юли 2018 г .: пълно затъмнение. Ще се вижда в Южна Америка, Европа, Африка, Азия, Австралия.
19 януари 2019 г .: пълно затъмнение. Ще се е видимо в Америка, Европа и Африка.
16 юли 2019: частично затъмнение. Ще се види в Южна Америка, Европа, Азия, Австралия.

Защо луната се зачервява?

Кървава луна – наблюдавйете днес този феномен

Луната се върти около Земята и Земята се върти около Слънцето. Луната за 27 дни може да обиколи Земята и преминава през редовни фази в 29,5-дневен цикъл. Разликата между тези два цикъла е свързана с местоположението на Слънцето, Земята и Луната едни към други, което постоянно се променя.
Лунните затъмнения могат да се появят само на пълнолуние, когато слънцето напълно осветява повърхността. Обикновено пълната луна не предизвиква затъмнения, защото се върти в малко по-различна равнина от Земята и Слънцето. Въпреки това, когато съвпадат, Земята минава между Луната и Слънцето и блокира слънчевата светлина, създавайки затъмнение.
Ако Земята частично покрива Слънцето и най-тъмната част от сянката му пада върху повърхността на Луната, феноменът се нарича частично затъмнение.

Понякога Луната преминава през по-светлата част от сянката на Земята, предизвиквайки затъмнение на половина. По време на пълно затъмнение обаче се случва нещо грандиозно. Луната е напълно в сянката на Земята, но слънчевата светлина, разсеяна в атмосферата на Земята, все още достига повърхността на Луната.

Тъй като лъчите са от червения спектър, Луната изглежда кървава.

Как червената луна става зависима от замърсяването в околната среда, облачното покритие или частици в атмосферата?

Например, ако затъмнението настъпва скоро след вулканично изригване, частиците в атмосферата могат да направят луната да изглежда по-тъмна от обикновено.

В древните култури хората не са знаели защо има кървава Луна. Те са се страхували от промяната в цвета на луната и са мислели, че тя носи болести и бедствия.

Любопитно е…

Луната постепенно се отдалечава от нашата планета (около 4 см на година), а броят на затъмненията ще се променя. Всяка година средно 2-4 лунни затъмнения се появяват и всяко от тях може да се види от някоя половина от Земята.

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder