Кои храни са богати на магнезий и защо липсата на минерала е опасна?

Магнезият е необходим за нашето тяло  и то много!

Някои лекари смятат, че почти всички болести са свързани с недостиг на този минерал.

От една страна, магнезият е необходим на организма да поддържа баланса си, а от друга – минералът се абсорбира доста слабо като голяма част от него се отделя от организма с урината. Тогава как да нестрадаме отлипса намагнезий в тялото си?

Ето защо трябва да включим в нашата диета продукти, съдържащи достатъчно количество от този минерал. И вие трябва да се откажете от навиците, които водят до намаляване на неговото ниво в тялото.

Колко магнезий ни е нужен на ден?

Количеството е различно при двата пола. Мъжете се нуждаят от около 350 mg магнезий на ден, 330 mg за женското тяло. А хората, които спортуват от повече дори. Същото се отнася и за пациенти, които имат сърдечно-съдови заболявания.

Магнезият може да се осигури за тялото с хранителни добавки, както и с използването на специални лосиони – става дума за магнезиево олио и магнезиев гел . Но най-добре е да включите в диетата си продукти, в които се съдържа много от този мажен елемент за човешкото тяло.

Кои храни са богати на магнезий

Обикновено ето такива продукти се препоръчват (посоченото количество магнезий се съдържа в сто грама от дадения продукт):

Какао или черен  шоколад: 420 mg
Бразилски орех: 410 мг
Соево брашно: 230 mg
Бадеми: 230 mg
Фъстъци: 180 mg
Орех: 180 мг
Лешник: 180 mg
Боб: 60 mg
Шам фъстък: 160 mg
Джинджифил: 130 mg
Бобови култури: 120 mg
Слънчогледови семки: 420 mg
Сушени водорасли: 770 mg
Пшенични трици: 611 mg
Хайвер: 300 mg
Сол: 290 mg
Сух риган: 270 мг
Обърнете внимание, че дадените нива на магнезия в тези продукти са приблизителни и могат да варират в зависимост от качеството на продукта. Това е важно да се знае.

И е нужно да запомните, че те съответстват само на 100 грама от продукта. Разбира се, не всички изброени продукти се консумират в такива количества. Магнезият е незаменим елемент за нашето здраве, който е важен за всеки орган в нас. Особено от магнезий се нуждаят следните органи: сърцето, мускулите и бъбреците. Ако постоянно се чувствате уморени, имате  нарушения в работата на сърцето и страдате от гърчове и мускулни болки – най-вероятно това са последиците от липсата на този елемент.
Когато се появи магнезиев дефицит, човек може да провокира и тези болести: цистит, различни бъбречни заболявания, има интоксикация на тялото, депресия, безсъние, хипертония, диабет, хипогликемия, безплодие, гинекологични разстройства при жените, остеопороза и кариес.

Опитайте се да балансирате своята диета, включително е нужно да се приемат храни, които съдържат достатъчно количество магнезий (и други важни минерали за човешкото тяло).

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder