Кога и как да вземаме диклак безопасно

Кога действа това лекарство. Диклак гел. На таблетки. На ампули (инжекции). При болки в гърба: шипове, остеопороза и др. При ревматоиден артрит. При остеохондроза. При болки в кръста: ишиас, дискова херния, лумбаго и др. При прищипан нерв. При бременни и след раждане. При болки в краката и коленете. При болки в ставите: остеоартроза и др.

Погледнете и ТОВА: Билките, които с голям успех лекуват артрит!

Диклак е един от вариантите ни за спасение от болката, ако имаме проблеми с ревматични стави. Върши работа при обездвижване от болка: “замръзнало” рамо, тенис-лакът, при подагра, след операции и травми. Блокира възпалителните процеси.

Обикновено това лекарство се споменава като вариант на диклофенак (препарат с аналогично действие, но с друго търговско име).

Специалното при диклак е, че най-популярна негова форма е двуслойната таблетка: има бързо действащ компонент и съставка, която е с удължено освобождаване и поддържа обезболяващия и противовъзпалителен ефект в по-голям отрязък от време.

Диклак е от лекарствата, които наистина въздействат успешно, но не могат да се приемат продължително време поради страничните си ефекти върху стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система и черния дроб (medicine.bg).

Диклак гел

Диклак гел е нестероидно противовъзпалително средство за външно приложение (framar.bg). Прилага се външно – локално, като определено количество от гела се втрива внимателно в проблемната зона. Облекчава болката и възпалението при ревматични стави и сухожилия, ставни артрози от дегенеративен характер, болестни процеси на гръбначния стълб, последици от травми.

Приложението е ограничено за потребители с алергии към някоя от съставките, астматици; не може да се използва върху лигавици и върху кожа с открити наранявания.
Втриването на диклак гел става ръчно или при физиотерапевтични процедури (йонофореза). Приложението му не бива да е по-продължително от една седмица.

На таблетки

диклак

С диклак болките в гърба се търпят

Таблетките диклак се препоръчват при описаните здравословни проблеми, но са подходящи още при болезнен цикъл и инфекции на носа, ухото и гърлото (apteka-optima.com). Те действително са ефикасни, но няколко потребителски групи не бива да ги използват поради опасност от обостряне на сериозни хронични заболявания.

Не са подходащи за бременни в последния триместър, деца и юноши, потребители с минали кръвоизливи в стомашно-чревния тракт, с чернодробни и бъбречни заболявания, с болести на сърдечно-съдовата система. Не бива да се приемат от хора с отоци или обезводнени.

На ампули (инжекции)

Тази форма на диклак се прилага мускулно или интравенозно (след разреждане). Към нея се пристъпва, ако са налице остри състояния – ревматични кризи, пристъпи на подагра, жлъчни колики, силни болки при мигрена, следоперативни болки. Инжекционната форма е за предпочитане и при раздразнен стомах.

Венозните вливания обикновено се практикуват в болнични условия (framar.bg).

диклак

Диклак овладява болката и възпалителния процес

Прилагането на таблетната и инжекционната форма на диклак трябва да се прави с повишено внимание и да се контролира здравето на пациента, тъй като е налице повишен риск от сърдечни кризи и инсулти.

При болки в гърба: шипове, остеопороза и др.

Пациентските форуми еднозначно определят диклак като отлично средство за овладяване на проблема с болки в гърба – изразява се и съжаление, че действието на таблетката продължава само 24 часа (medicine.bg).

Болките в гърба заслужават специално внимание: рано или късно всеки ги има, особено ако трябва да прекарва часове в една и съща позиция – прав или седнал. Ако болките в гърба не изчезват след почивка и ако продължат повече от месец, вероятно става дума за възпалителен процес и промени в костната тъкан.

Много често се говори за шипове – костни израстъци по гръбначния стълб, които влошават подвижността и ни обричат на дискомфорт и болка. Причина за болките в гърба може да е и остеопороза: за това трябва да си помислим, ако те станат хронични и се усилват от физически натоварвания (framar.bg).

Обикновено диклак помага в такива случаи симптоматично – овладява болката и потиска възможния възпалителен процес, но няма способността да постигне излекуване. Известно време след терапията с диклак болките се появяват отново.

При ревматоиден артрит

диклак

Износеният ставен хрущял не може да се възстанови с диклак

Една от редовните употреби на диклак е при ревматични ставни болки (ревматоиден артрит). Известно е, че пълно излекуване на това заболяване не може да бъде постигнато, а само да се облекчават симптомите и да се забавя прогресирането му.

Диклак е едно от възможните решения при остри състояния – болки в ставите и прилежащи сухожилия (revmatoiden-artrit.info). Все пак не бива да се забравя, че препоръката при прилагането му е да се приема в минималната въздействаща доза за възможно най-кратък срок.

При остеохондроза

За остеохондрозата се говори като за група дегенеративни заболявания на хрущялната и костната тъкан; непълноценното кръвоснабдяване се сочи като една от главните причини за проявата им.

Изразява се в болки в различни зони на гръбначния стълб, най-често поясната и шийната. Неправилното формиране на костна тъкан и дефицитите в развитието на хрущялната са причина за системни болки, присъщи в повечето случаи на подрастващи и млади хора. Ако проблемът остеохондроза се хване в начален стадий, може да се постигне излекуване чрез специфични медикаменти, витамини и лечебна диета.

Насочването на вниманието към нормалното формиране на костна тъкан, изграждане и израстване на скелета е в състояние да определи добра перспектива, но не и да промени вече деформирани компоненти на скелета. Тъй като остеохондрозата е придружена с болкови симптоми и поддържане на възможни възпалителни огнища, приложението на диклак за овладяването на остри състояния е целесъобразно.

Може да се използва гел-формата и/или продукти за вътрешен прием (blitz.bg).

При болки в кръста: ишиас, дискова херния, лумбаго и др.

Обезболяващият ефект на диклак се проявява при най-разпространените болки в кръста. При ишиас страдаме от възпаление на седалищния нерв; това е лечим проблем, който в остра фаза понася въздействие от нестероидни противовъзпалителни средства.

Диклак е една от възможностите, като подходящ вариант се сочат гел и/или прием на таблетки с изменено освобождаване. Така може да се постигне бързия ефект на обезболяването с по-продължителния и траен на потискане на възпалителния процес (framar.bg).

При дискова херния се касае за излив на материята от вътрешността на междупрешленните дискове. Това дразни и притиска най-близките нерви, боли адски (puls.bg). Ако при дискова херния се прилага диклак, трябва да е ясно, че става дума за облекчаване на болките, но не и за излекуване.

Консервативната терапия препоръчва също покой – почивка на твърдо легло, прием на витамини от В-групата, балнеолечение, физиотерапия, лазерна терапия. Понякога единствено решение е операцията.

За лумбаго е прието да се говори най-общо като за мускулно или ставно разтежение в зоната на кръста. Тази обща диагноза може да остане и единствена, ако болките се овладеят за кратко време – най-често чрез добрите, познати нестероидни противовъзпалителни средства. Диклак е едно от тях, но по-предпочитан в този случай е парацетамолът.

Ако лумбалните болки са по-продължителни или заплахата от ново “сецване” се усеща като постоянна, очевидно е необходимо по-щателно изследване и уточняване на конкретния вид лумбална болка. Много често при продължително боледуване се оказва, че става дума за увреждане на междупрешленни дискове.

При прищипан нерв

диклак

Диклак действа на две стъпки: има бързо действаща съставка и компонент, който се разгражда постепенно

Артрит, дискова херния или шипове могат да причинят крайно неприятното състояние прищипан нерв.

Това е внезапно появяваща се остра болка, най-често свързана с гръбнака в различни зони – тя е толкова силна, че може да обездвижи ръка или крак, да не ти позволява да си извиеш главата и изобщо да страдаш и при най-малкото движение.

Ясно е, че цялостното решение е в освобождаването на прищипания (притиснат, блокиран) нерв. Понякога това става чрез мануална терапия, друг път е необходимо и по-продължително лечение с включване на нестероидни противовъзпалителни.

От продукти като диклак олеква, особено ако се комбинира гел+таблетка със забавено освобождаване (ezine.bg).

При бременни и след раждане

Ако по време на лечението с диклак се установи, че лекувана жена е бременна, веднага трябва да се направи консултация с лекар. Този продукт може да се прилага през първия и втория триместър на бременността само по лекарска преценка и под наблюдение. През третия триместър бременните не трябва да използват диклак поради риск от усложнения за майката и детето по време на раждането.

Компоненти от разпада на диклак могат да преминат у новороденото чрез майчиното мляко, поради което кърмачките не могат да приемат диклак (puls.bg).

При болки в краката и коленете

Те могат да се овладеят с диклак, особено ако са причинени от ревматоиден артрит или дегеративни ставни заболявания. Болките в ставите, особено колянни, могат да са свързани с износване на хрущялната тъкан; диклак временно облекчава положението, но единствен сигурен начин за възстановяване на подвижността в колянната и тазобедрената става е оперативното й замяна с изкуствена (framar.bg).

При болки в ставите: остеоартроза и др.

Болките в колянната и тазобедрената става поради износен хрущял са само част от страданията, които причинява остеоартрозата. На практика от този проблем може да бъде засегната всяка става, включително периферните – малките стави от пръстите на ръцете, на глезена, раменни и пр. Най-доброто лечение, разбира се, е профилактиката.

Но при вече напреднала остеоартроза лечебната диета, балнеопроцедурите, дори лечението с Шуслерови соли не могат да обърнат нещата назад. Диклак се прилага дотолкова, че да съдейства за овладяването на кризисни ситуации – намалява болката и спира възпалителния процес, възстановява подвижността (puls.bg).

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder