Какво представлява неприятната студова алергия?

Неприятната студова алергия представлява алергична реакция на кожата, провокирана от студа, засягаща всички възрасти и най-вече децата и хората с по-слаб имунитет

Точната причина за това състояние все още не е изяснена, макар че се счита, че някои хора са с по-чувствителни кожни клетки – по наследство или под влияние на вирус или някакво заболяване.

Най-често неприятната студова алергия се проявява под влияние на някакъв студов фактор, при което участващите в алергичната реакция антитела освобождават хистамин и други вещества, причиняващи зачервяване, сърбеж и някои други симптоми. Възможно е обаче състоянието да се дължи на други здравословни проблеми – инфекции, автоимунни заболявания, рак и др.

студова алергия

Неприятната студова алергия представлява алергична реакция на кожата, провокирана от студа, засягаща всички възрасти и най-вече децата и хората с по-слаб имунитет

Към най-характерните симптоми, проявяващи се при студова алергия, се отнасят: червени и сърбящи пъпки на местата, които са изложени на студа, изчезващи след приблизително половин час; подуване на ръцете при хващане на студени предмети; подуване на устните при хранене с по-студени храни; в по-редки случаи – подуване на езика и гърлото, което да доведе до блокиране на дишането.

Възможно е общото състояние при някои хора да бъде много по-изострено и освен обривите да се наблюдават ускорена сърдечна дейност, втрисане, припадъци, подуване на крайниците или на торса.

Алергията може да се проявява през целия живот, да има хроничен характер или да изчезне след известен период от време.

Съществува един много лесен начин, чрез който можем да проверим дали страдаме от неприятната студова алергия, ако някой от посочените симптоми се прояви. За целта е нужно да поставим кубче лед за около 10 минути от вътрешната страна на ръката, малко над китката. Ако 5 минути след махането му се появят обрив и подуване, трябва да се потърси помощ от специалист, който да назначи съответните изследвания, за да се уточни точната причина за състоянието.

Наред с това е нужно да се избягва излагането на студен въздух, контактът със студена вода, както и всякакви студени предмети и повърхности; да се използва предпазен крем и да се носят ръкавици, шапка и шал, когато се излиза навън.

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder