Защо отслабването може да причини камъни в жлъчката?

Отслабването може да причини камъни в жлъчката, но това не го знаят хората, които правят диети

Бързата загуба на тегло при хора с наднормено тегло може да увеличи риска от развитие на камъни в жлъчката. Диетите, които водят до бавно намаляване на теглото, са по-безопасни, отколкото рязкото отслабване.жлъчен мехур

Жлъчният мехур е една малка торбичка, която е до черния дроб.  Жлъчката улеснява разграждането на мазнините в тялото.

Камъните в жлъчката са твърди отлагания в жлъчния мехур, те се образуват, когато се натрупват като отлагания най-вече калциеви соли, жлъчни пигменти и холестерол. Камъните там са изключително концентрирани.

Размерите варират – от топка за голф до размер на пясък. Големите камъни може да блокират жлъчните пътища и да причинят здравословни проблеми.

Въпреки това, много хора са без признаци, че са с камъни в жлъчката. Най-добре познатите симптоми включват обаче: повишена температура, болки в средната или горната дясна част на корема, жълтеница, глинен цвят в изпражненията, повръщане, гадене и чувство за тежест в областта на корема.

Какво не знаете?

Бързата загуба на тегло по време на диета с глад променя времето на метаболизма на човешките мазнини и може да причини жлъчни камъни. Според проучвания, между 10 и 25% от хората, които спазват много нискокалорична диета, развиват развие камъни в жлъчката. Една трета от тях се подлагат на  операция на жлъчния мехур.

При йо-йо ефект също се образуват камъни в жлъчката. Изобщо оказва се, че диетите не са безобидни, както смятаме.

Като трябва да знаете, че има доста препарати, които предотвратяват появата на камъни в жлъчката, когато отслабвате. Те намаляват жлъчните киселини, които, от своя страна, могат да причинят жлъчни камъни.

КАКВО ДА НАПРАВИМ?

Упражненията и здравословното хранене са от решаващо значение, когато става въпрос за предотвратяване на появата на камъни в жлъчката, както и за правилната загуба на тегло.

Хората, страдащи от затлъстяване, също трябва да се опитват да намалят теглото си, тъй като то многото мазнини в тялото са свързани с образуването на камъни в жлъчката.

Защо отслабването може да причини камъни в жлъчката?

Уверете се, че вашата диета е балансирана и не съдържа холестерол. Също така, опитайте се да се упражнявате всеки ден.
Това не е трудна задача, но е важно  да има постоянство.

Мононенаситените мазнини, съдържащи се в масло от рапица, маслиновото масло и Омега-3 мастните киселини (рибено масло, ленено семе и авокадо) могат да намалят риска от този проблем.

За хората с високи нива на триглицеридите се препоръчва използването на рибено масло, тъй като то е добро за жлъчния мехур.

Не яжте храни с наситени мазнини –  маргарин, тлъсто месо и други продукти от животни, защото те увеличават риска от висок холестерол, жлъчни камъни и други свързани заболявания.

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder