Защо жените са по-лесна жертва на множествена склероза

Здравната статистика сочи, че жените по-често от мъжете боледуват от множествена склероза. Защо това е така, обясняват американски учени: според тях отговорът е в различния начин, по който работят мозъците на двата пола.

множествена склероза

Болестта „множествена склероза“ предпочита жени

Научен екип от Вашингтонския университет смята, че ключът в разбирането на проблема множествена склероза е в протеина S1PR2. Именно той контролира проходимостта на хематоенцефалитната бариера – това е бариерата между кръвоносната система и централната нервна система. При пациенти с множествена склероза стойностите на този протеин са високи; най-високи – при жените с множествена склероза.

Фактът, че жените по-често от мъжете боледуват от множествена склероза, е известен отдавна. Науката обаче не е дала до момента задоволително обяснение защо това е така. Важно е да се разбере, защото жените с множествена склероза в различните страни са два до четири пъти повече от мъжете със същата диагноза.

Една от теориите по въпроса за причините обяснява тази драстична разлика с хормонални влияния. Вашингтонското изследване доказва, че хормоните нямат никакво отношение към диагнозата множествена склероза. Обяснението е във физическото различие в работата на мъжкия и женския мозък.

Изследвания с лабораторни животни установяват, че женският хормон естрадиол не влияе върху нивото на протеина S1PR2. От какво тогава се определят неговите високи стойности, които създават предпоставки за отключването на множествена склероза? Това е един от въпросите, на които се опитват да отговорят учените, изследващи множествената склероза. Очевидно научното дирене тръгва в обратна посока: открит е един от “виновниците” за кошмара множествена склероза. Но защо той атакува избирателно женските мозъци и как точно се случва това, все още е загадка.

Разгадаването й със сигурност ще ускори създаването на нови методики за лечение на множествената склероза.
Все пак в научния свят хормоналните теории за появата на множествена склероза имат своите привърженици. Изследване на датски екип сочи, че бременността и раждането пазят от множествена склероза; при това в дългосрочен план, касаещ срок от около пет години след раждането. В същото време се говори още за ролята на храненето, за дефицита на витамин D като причинители на множествена склероза. Очевидно тази научна нива не е разорана и всяка последна теория се оказва не откритие, а само нов въпрос и поредна загадка.

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder