Защо жените живеят повече от мъжете?

Много научни изследвания разкриват различията между жените и мъжете в човешкия живот

И резултатите от всички тях са красноречиви – продължителността на живота на жените е с 5 години по-голяма, отколкото за мъжете. Има, разбира се, страни като Индия и Бангладеш, където разликата е едва 0,5 години в полза на силния пол, но във Франция жените живеят средно с 8 години по-дълго от мъжете. Това е неоспорим факт!

И защо това е така?

В търсене на отговор на въпроса за продължителността на живота на жената, учените не отчитат влиянието на много логичен фактор. Мъжете често участват в по-рискови професии и такива дейности, които ги излагат директно на вредни условия на околната среда. Ролята на този факт не е съзнателно взета под внимание, за да се открият други – изключително физиологични, генетични или психологически фактори, обясняващи защо жените често надминават мъжете като продължителност на живот.

Любопитно!

Женският пол е по-малко податлив на сърдечно-съдови заболявания.

Статистиката показва, че повечето пушачи и потребители на алкохолни напитки са мъже. Само ефектите на никотин и етанол могат да увеличат риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания с около 40%.

В допълнение, способността на жените да се адаптират към стреса е по-ясна. Установено е, че сериозните последици от прекомерния стрес при мъжете се проявяват на възраст 50-60 години, а при жените – много по-късно – чак след 70 години.
Жените имат и по 2 копия от всеки ген.

Защо жените живеят повече от мъжете?

Известно е, че жените имат 2 X-хромозоми, което им позволява да имат 2 копия на гените си. Когато са налице неизбежни проблеми със структурата на ген, които възникват в продължение на много години, тялото може да използва резервна информация от подобен ген от втората хромозома.

Тази възможност е силно ограничена при гените при мъжете, те са Y хромозома, където е по-важната информация.
Толкова много генетични заболявания с възрастта остават некомпенсирани, което може да ускори стареенето на мъжкото тяло и да повиши чувствителността му към болести.

Жените също имат естествено еволюционно предимство.

Според интерпретациите на Дарвин, подкрепени от много съвременни учени, природата естествено подкрепя дълголетието на женското тяло не само при бозайниците, но и при повечето други видове. Установено е, че при китовете женските екземпляри живеят средно с 30 години по-дълго от мъжките. Смята се, че моделът е разработен, за да поддържа по-добре броя на видовете, поради по-високата степен на преживяемост при новородените.

Въпреки неоспоримите доказателства за дълголетието на женския пол, учените подчертават значението на здравословния начин на живот във всичките му аспекти като фактор, който, както може да се докаже, удължава живота на всеки човек, независимо от пола.

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder