Защо диета с грозде може да се ползва и при хора с диабет?

Защо диета с грозде се ползва и при хора с диабет?

Досега се смятало, че за хората с високо ниво на кръвна захар диета с грозде е противопоказна!
Учените от Мичиганския университет обаче отхвърлят това твърдение. Те установиха, че гроздето намалява риска не само от сърдечносъдови заболявания, но и от диабет и затлъстяване!

Прочетете тази статия!
Факт е, че веществото, съдържащо се в сладките плодове, води до повече изгаряне на висцерална мастна тъкан, която се натрупва в черния дроб и в коремната област. Ето защо, всеки, който се грижи за здравето си трябва не само да яде грозде, но и да организира разтоварващи гроздови дни.
Гроздето, макар и сладко, не е високо-калорична храна, тъй като 80% от него е вода. Чаша зрели плодове – това са само 60 калории (почти същите са в чаша прясно или кисело мляко). Но в гроздето има полезни влакна, които пречистват червата и полифеноли, които подобряват метаболизма.
Много необходими за здравето са и гроздовите пектини (естествени прочистващи средства, отстраняващи токсините). Гроздето е незаменима храна за хора с анемия, добре отстранява солта от тялото, поддържа сърцето и ставите.

Защо диета с грозде може да се ползва и при хора с диабет?

Има няколко вида гроздови диети: по-крайни и по-щадящи.

В първия случай, вие сами ограничавате приема на храни с брашно, сладко, пържено, както и на храни, съдържащи нишесте, освен това, по време на деня, между закуска, обяд и вечеря, се яде грозде. При такава диета теглото не може бързо да бъде намалено..

Ако наистина трябва да отслабнете, през деня (в рамките на 3, 4, 7 дни), може да ядете до 3 килограма грозде – и нищо повече – още е разрешено да се приема вода, билков чай. Дневната доза трябва да бъде разделена на 6 части и да има плодове на всеки 2 часа. Тази диета има важно предимство пред другите: гроздето е достатъчно питателна храна, така че усещането за глад няма да бъде досадно. В същото време тялото ще бъде заредено с витамини, минерали, макро- и микро- елементи, които са от съществено значение за здравето. Само 1 килограм прясно грозде осигурява дневната нужда за желязо! Такъв балансиран състав на хранителните вещества се открива само в кърмата.

Противопоказания има ли диетата с грозде?

Не се прави при тежки (некомпенсирани) форми на диабет, стомашна язва и дуоденална язва, цироза, колит, придружен от диария, хронично бъбречно заболяване.

Кои гроздови сортове трябва да се предпочитат?

Тъмните сортове грозде съдържат специфични феноли, антоциани, танини и ресвератрол. Следователно, като се има предвид здравния ефект, тъмното грозде е за предпочитане.

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder