Глюкоза – какво не знаете за нейната роля в отслабването?

Глюкоза – какво не знаете за нея?

Глюкозата в организма играе ролята на гориво. И запомнете – тя не е чак толкова в черни краски.
Тя е основният източник на енергия за клетките и дава възможност на клетките да функционират нормално.
Това до голяма степен се определя от способността им да абсорбират глюкозата.

Как се снабдяваме с глюкоза?

Разбира се, че с храна, която се разграждат в стомашно-чревния тракт. За да се гарантира, че глюкозата в тялото се абсорбира, някои клетки се нуждаят от хормона на панкреаса – става дума за инсулин. За него сме писали повече ТУК!
Инсулинът се сравнява с ключ, който отваря врата за да влезе глюкозата в клетката. Ако инсулинът не присъства, голяма част от глюкозата остава в кръвта в хаотичен форма, така клетките гладуват, човек започва да отслабв и след това умре от глад.
Това опасно състояние се нарича диабет мелитус. Някои клетки на тялото са независими от инсулин. Това означава, че в тях глюкозата се абсорбира директно, без инсулин.

Глюкоза – какво не знаете за нейната роля в отслабването?

Опасна ли е липсата на това вещество за тялото ни?

Да, много…недостатъчния му прием в организма причинява трудности с умствената дейност, човек става анемичен и слаб.
Да, има и по по-неблагоприятно положение, става дума за прекомерен прием на глюкоза в организма, в резултат на преяждане. Излишната глюкоза се превръща в гликоген. Повечето от гликогена се съхранява в черния дроб, по-малката част е в скелетните мускули. Ако човек за дълго време няма храна, то започна процес на разпадане нагликогена в черния дроб и мускулите.
Ако глюкозата в организма толкова много, че вече не може да се използва за нуждите на всяка тъкан или да се преобразува в гликоген, то човек просто трупа мазнини.

Пък после нека се чудим защо сме просто дебели.

Мастна тъкан също е „склад“, но запомнете – извличане на глюкоза от мазнините в тялото е много по-трудно, отколкото от гликогена, като самият процес се нуждае от енергия, което е и причината толкова трудно да отслабнете.
Нали се сещате – шкембето ни седи и дупето ни расте, въпреки че уж сме на диета!

Ако искаме да махнем мазнините, тогава е желателно да имаме … глюкоза, за да се гарантираме енергийните разходи. Това обяснява факта, че диетата за отслабване трябва да включва въглехидрати, но не всякакви, а трудно смилаеми. Те се разграждат бавно и глюкозата влиза в организма в малки количества, които веднага се използват за задоволяване на нуждите на клетките.

А има диети, които изключват направо въглехидратните храни и по тази причина тялото трудно маха излишните си килограми.

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder