Виене на свят алармира за сърдечна недостатъчност

Ако имате виене на свят когато бързо се изправите от легнало положение, непременно посетете кардиолог. Симптомът виене на свят често е знак, че развивате сърдечна недостатъчност.

виене на свят

Честото виене на свят може да е симптом за сърдечно заболяване

Не е задължително сърцето ви да се разболява, но по-добре е да разберете каква е причината за това виене на свят. Усещането за виене на свят се причинявa от рязко смъкване на кръвното налягане, обясняват от medikforum.ru.

Учени от университета в Северна Каролива – САЩ, добавят още, че при такова състояние сърцето не изпомпва достатъчно кръв. По тази причина хората със сърдечна недостатъчност имат затруднения в дишането, чувстват умора, притесняват ги отоци. Притесняващото виене на свят им се случва често. Ако това състояние премине бързо, доста хора са склонни да не му обръщат внимание. Грешка е да пренебрегнете повтарящо се виене на свят!

В медицината симптомът виене на свят при рязко изправяне се нарича ортостатична хипотензия. Най-често това се наблюдава във възрастовия диапазон от 45 до 55 години. Американският екип е установил това след 17-годишно наблюдение на 12 363 здрави доброволци. В началото на проучването всички те били обстойно изследвани; взети били показатели за кръвното им налягане в легнало положение – и втори път след рязко изправяне.

През 17-те години на проекта 11% от доброволците развили сърдечна недостатъчност и често се оплаквали от виене на свят. Доброволците, които не чувствали виене на свят при рязко изправяне, имали здравословни проблеми със сърцето само в 4% от случаите. Следователно хората, които имат пристъпи от виене на свят, са в повишен с 54% риск да развият сърдечна недостатъчност.

Оказва се, че проблемът виене на свят по-често води до сърдечна недостатъчност дори отколкото хипертоничните пристъпи. Същият изследователски екип твърди, че при високо кръвно налягане рискът да се развие сърдечна недостатъчност нараства малко над 30%. И този фактор не е за пренебрегване – но неприятното виене на свят си струва да бъде споделено без отлагане с кардиолог. Опасно е!

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder