Бял имел и неговите изключителни ползи за здравето

Полезният бял имел (Viscum album) е вечнозелен паразитен храст, чиито листа и клонки се използват в съвременната медицина за лечение на различни неразположения и болести

Той паразитира върху широколистни, иглолистни и овощни  дървета, като се среща из цялата страна и най-вече в Източна България. Цъфти в периода март – май.

Билката има широко действие и приложение, като например: нормализира кръвното налягане при хипертоници и хипотоници, спомага за натрупването на калций, помага при хормонален дисбаланс при жените, премахва нарушенията в метаболизма, лекува атеросклероза и епилепсия.

бял имел

Полезният бял име (Viscum album) е вечнозелен паразитен храст, чиито листа и клонки се използват в съвременната медицина за лечение на различни неразположения и болести

Лекува също така нередовна менструация, стерилитет при жените, бъбречни заболявания, нервни разстройства, бронхиална астма, безсъние, главоболие, световъртеж, нарушено равновесие. Има също така кръвоспиращо и съсирващо действие, заради което се препоръчва при обилна и продължителна менструация, кървене от носа и хемороидите. В по-слаба степен има противокашлично, противогърчово и успокояващо действие.

В полезния бял имел се съдържат: витамин С, смолисти вещества, восъци, холин, флавоноиди танини, ацетилхолин, олеанолова киселина и вискотоксин.

Растението може да се прилага като екстракт, запарка, бани или отвара от плодовете.

За да се приготви екстракт от бял имел, в три чаши вода се слагат 4 – 5 лъжици листа, които престояват през цялата нощ, а на следващия ден течността се прецежда и полученият извлек се пие през деня.

За да се направи запарка, една лъжица ситно нарязани листа се варят 10 мин. в 400 мл вода.

Баните с бял имел се препоръчват при ишиас, ревматизъм, отоци, ставни болки и подобни проблеми.

За да се приготви отвара от плодовете на билката, е нужно самите плодове да се варят във вино, след което получената течност се пие три пъти на ден.

Трябва да се знае обаче, че приемът на по-големи количества от растението бял имел може да доведе до сериозно отравяне на организма.

Вашият коментар

Or

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *placeholder